22. март

Како смо током наших редовних наставних дана обележавали значајне датуме српске историје, ванредна ситуација у којој се нашао Човек, довела ме је веома прецизно до једног другог календара, оног еколошког. Светски дан вода, 22. март, сам по себи, пружа широку могућност за сазнавање, разноврсно истраживање и стварање, а сада када смо сви у својим домовима из истог разлога, те могућности постају готово неисцрпне.

О томе колики је њен значај и с коликим (страхо)поштовањем су јој прилазили као извору живота – оног доброг и лошег у њему, сведоче бројни обреди и обичаји везани за воду у митологији старих Словена.

Школска библиотека, осим књига која се питањем митологије баве на начин који је прилагођен млађем основношколском узрасту деце, поседује и наслове који могу бити корисно штиво мало старијима. Књига Прогнана бића – српска митологија Миленка Бодирогића, заслужује пуну пажњу оних који су заинтересовани за митологију старих Словена, али и за заљубљенике ликовне уметности, јер су је илустровали наши врсни ликовни ствараоци, попут Петра Меселџије (за више о књизи и њеном аутору посетити – https://www.vreme.com/cms/view.php?id=973573).

 

Митологија као скуп прича које нам помажу да проникнемо до оног скривеног, а веома значајног дела за поимање обичаја, веровања, упште колективне свести једног народа, поставља се као незаобилазан, али и занимљив приступ теми Вода.

Бројна митолошка бића поменута у овој књизи, али и у другим изворима (нпр. посетити Библиотеку српске културе на Интернету  „Пројекат Растко“ –  (https://www.rastko.rs/antropologija/slovenska_mitologija.html#_Toc412475684), показују нам у којој мери и на који начин су наши преци, преко различитих обреда и ритуала, били везани за воду, а уједно и свесни значаја који она има за човеков опстанак.

За сусретање са инспиративним бићима словенске митологије, препорука библиотекара школе јесте сајт који се бави старословенском митологијом, веровањима,  историјом и религијом – http://www.starisloveni.com/index.html. Садржајна, занимљива, поткрепљена документарним филмовима, стиховима народних лирских песама, митолошким стриповима, ова веб адреса представља право врело за све жељне знања из ове области  – за старије ученике, родитеље, наставнике, случајне епролазнике и свакога ко у нашу школу сврати ванредно или редовно – путем сајта.

Осим тога, као непресушно извориште разноврсне антрополошке и етнолошке грађе, стоји нам увек на располагању богата народна књижевност.  Вукова дела,  као мало воде на длану, чувају и негују наше наслеђе, те су као таква, увек топла препорука библиотекара школе (https://www.rastko.rs/knjizevnost/vuk/index.html).

За оне најмлађе, препоручујем кратке Унескове едукативне цртане филмове у оквиру пројекта Water Project H20oooh! Иако су на италијанском језику, ови цртаћи носе разумљиву и деци прилагођену поруку. Потражите их на јутјуб каналу…

Сви наведи извори, чини се, представљају само једну кап могућих приступа тако озбиљној теми као што је ВОДА.

 

 

Светлана Бачулов, библиотекар школе (еадреса biblioteka@osdjurajaksic.edu.rs стоји отворена за ваше епредлоге и епрепоруке на којима вам се унапред захваљујем)

Овај унос је објављен под Актуелно, Библиотека. Забележите сталну везу.