правила лепог понашања


ПРАВИЛА ЛЕПОГ ПОНАШАЊА

У школу дођите 15 минута пре почетка часа. Pravila01Тако ћете смирени и сконцентрисани ући на час и искористити свих датих 45 минута. Можда вам се чини невероватним, АЛИ ТО ЈЕ ЗАИСТА КОРИСНО.

 

 

Pravila02Као и у свему осталом, и за време часа најважније је да поштујете СЕБЕ. Захтевајте да сви ћуте док ви говорите. То је минимум уважавања које дугујете себи и другима.

 

 

Дозвољено је да у великим количинама употребљавате речи: МОЛИМ, ХВАЛА, ИЗВОЛИ, ИЗВИНИ, У КОМБИНАЦИЈИ СА ЉУБАЗНИМ ОСМЕХОМ. ПРЕД ВАМА СУ НЕОГРАНИЧЕНЕ МОГУЋНОСТИ. Пробајте! Успех је загарантован.

И када сте замишљени и забринути, не заборавите да одраслима и својим друговима упутите поздрав: „ДОБАР ДАН“, „ДОВИЂЕЊА“, „ЋАО“. Њих ће обрадовати, а вас неће оштетити.

На часу искључите мобилни телефон. Pravila03Он је ваша приватна ствар, а своју приватност треба задржати за себе и њоме не угрожавати друге. ТВОЈЕ не може бити важније од нашег.

 

 

Школска имовина користи свима. Не исказујте своје Pravila04незадовољство на њој. Немојте бити јачи од онога што не може да се брани. Ако направите штету ваши родитељи ће морати да је плате. Од такве штете немате користи.

 

 

Изненадите своје другове тако што ћете ПРВИ пружити руку помирења. ВОЛИТЕ ТО ШТО СМО РАЗЛИЧИТИ. Било би досадно да смо сви исто паметни и исто лепи. Будите оригинални, али не на рачун онога поред себе.

Pravila05Искажите своје мишљење или незадовољство јасно и гласно, али не ПРОСТАЧКИМ, већ БИРАНИМ, УЉУДНИМ речима. Тако ћете једноставно решити сваки неспоразум и са наставником и са друговима. 

Пре него што некоме ставите примедбу , преиспитајте себе. И ви сигурно имате мане које можда не примећујете. Отклоните прво СВОЈЕ недостатке па ОНДА критикујте ДРУГЕ.

Сигурно вам није пријатно кад вам неко претура по торби или перници, па не чините ни ви то другима.

Доношење комплетног прибора за рад је предуслов да се на часу осећате сигурно и оPravila06пуштено.

 

 

Pravila07Шапутање другу је само привидно знак доброг другарства. У стварности то је само потцењивање његових способности да научи, потхрањивање његове лењости и немара и омаловажавање сопственог труда.

 

 

Причање са устима пуним хране, мљацкање у току разговора, једнако је причању са жвакаћом гумом у устима. Непристојно је, једно и друго.

Будите пажљиви и нежни према најмлађим ученицима у школи. Они једино од вас могу да науче како треба да се понашају. Ако су ВАС малтлетирали док сте били најмлађи, будите ПРВИ који ће то променити и учините супротно.

Pravila08ЗАХТЕВАЈТЕ од свих безусловно, ГЛАСНО И ЈАСНО- од одраслих и ваших вршњака- да пушењем, опијањем и дрогирањем не угрожавају ваше здравље, ако су већ решили да угрозе свије. То је ЊИХОВ избор, укажите им да је погрешан. Бићете им бољи друг него они који су их на то наговорили. НИКО НЕМА ПРАВА ДА УГРОЖАВА ВАС. Решавање сукоба физичким обрачунавањем карактеристика је немоћних и примитивних људи. То сигурно нисте ви!

Pravila09Улазак у службене просторије школе биће једноставнији ако уљудно покуцате на врата. У том случају добићете сигурно љубазан одговор.

 

Бежање са часова само привидно решава проблем који уствари постаје већи. На време завршавајте своје обавезе, а ако то нисте учинили, будите довољно храбри и суочите се са проблемом. Схватићете да он и није тако велик како вам се чини.

 

Доношење у школу предмета који друге могу да повреде може да вас постави ТРАЈНО У ЦЕНТАР ПАЖЊЕ КАКВУ НИСТЕ ХТЕЛИ. Мислите на време и оставите такве предмете код куће.

Pravila10Изостајање из школе пристојно најавите, ако није из здравствених разлога. Ако јесте, на време донесите лекарско оправдање. Основни знак пристојности је када некоме , ко вас очекује, објасните ЗАШТО НИСТЕ ДОШЛИ.

 

Боравак у уредноми чистом окружењу сваком више прија. Учионица и двориште биће онаквим каквим га ви створите. Зато не бацајте смеће око себе. НЕ ОСТАВЉАЈТЕ ТАКВЕ ТРАГОВЕ ЗА СОБОМ! НАЋИ ЋЕМО ВАС И БЕЗ ЊИХ!

Одећа коју носите јасно говори о вашој личности. Она одражава укус и стил сваке особе који мора бити поштован. Одећа у којој долазите у школу треба да буде укусна, уредна, у вашем стилу, АЛИ И ПРАКТИЧНА ЗА РАД.

Поштовање одраслих, чак и кад нису сасвим по вашем укусу, може се исказати на безброј начина. Уступањем места, јасно изговореним поздравом, пропуштању при пролажењу кроз врата. Подразумева се да се то научи у најранијем детињству, у породици. Школа је право место да се научено покаже.

Чекање у реду испред учионице пре почетка часа понекад је досадно и можда изгледа неважно. Досада може да се прекрати разговором. ВАЖНО ЈЕСТЕ, јер стајање у пристојном реду говори о ВАШОЈ ЗРЕЛОСТИ И ОЗБИЉНОЈ НАМЕРИ ДА У ШКОЛИ ДОБИЈЕТЕ ОНО ПО ШТА СТЕ ДОШЛИ-А ТО ЈЕ ВАШЕ НАЈОСНОВНИЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ.

На свету нико није савршен. Зато нико нема право да тражи од вас да будете савршени, али не тражите то ни ви од својих наставника и родитеља. Довољно је да се потрудите да будете бољи од њих. У СТВАРИ, ОНИ ТО И ЖЕЛЕ, АЛИ НЕЋЕ ДА ВАМ ПРИЗНАЈУ.

Неодговарајуће понашање у школи може бити и кажњено. Начини кажњавања су записани у строгим правилницима које боље разумеју одрасли. КАДА ОСЕТИМО КАКО ЈЕ ЛАКО ПОНАШАТИ СЕ ПРИСТОЈНО, ЗАКОНИ И КАЗНЕ ОДРАСЛИХ БИЋЕ НАМ СУВИШНИ.