Песничка штафета

Завршна свечаност

Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина организовала завршну свечаност „Песничке штафете“ 19.априла 2013. године. Програм је одржан на платоу у центру града и окупио је велики број учесника. Тоде Николетић, гостујући песник овогодишње штафете и врсни забављач, водио је програм маскиран у кловна и насмејао све присутне својим духовитим стиховима.

Наши ученици Никола Јованов IV 2 (учитељица Љубица Бјелотомић) и Павле Глушац VI 2 (наставница српског језика Драгана Табачки) и ове године постигли су запажене резултате. Никола је са песмом „Гара“ освојио 2. место, а Павле, као вишегодишњи победник „Песничке штафете“, награђен је специјалном наградом. Ученица Тамара Мићић IV 1 (учитељица Наташа Станић) похваљена је за песму „Оглас“.

Тоде Николетић похвалио је и наше мале глумце II 2 одељења (учитељица Соња Вујаковић), који су на завршној свечаности извели програм инпирисан Николетићевим стиховима из збирке  „Не дирајте моје бубе“.

Завршна манифестација била је уједно и распевано и разиграно рођенданско славље поводом 39 година трајања „Песничке штафете“. 

                 
                 


 

„Не дирајте моје бубе“

            У четвртак 11. априла у свечану салу наше школе стигла је 39. „Песничка штафета“ чији је овогодишњи гост песник Тоде Николетић који промовише своју збирку дечје поезије „Не дирајте моје бубе“. Било је то право једночасовно уживање у поезији овог дечијег песника и у поезији наших другара који су и ове године учествовали у завидном броју. Песника и публику су најпре поздравили ученици II 2 одељења који су уз помоћ своје учитељице Соње Вујаковић припремили занимљиву драматизацију састављену од стихова нашег песника. Песник није имао лак задатак да од 25 учесника изабере најбоље песме, па је одлучио да чак петоро ученика оде у полуфинале овогодишње „Песничке штафете“. То су ученици:

– Вук Вујчин, одељење III 1, са својом песмом „Пут око света“,

– Никола Јованов, IV 2 , са песмом „Гара“,

– Тамара Мићић, IV 1, са песмом „Оглас“,

– Николина Горшћак, VI 2, са песмом „Полтрон“ и

– Павле Глушац, VI 2, са песмом „Трема“.

Чак петоро учесника ће захваљујући својим изузетним песмама учествовати на завршној свечаности „Песничке штафете 2013“ која ће се одржати у петак, 19.04.2013. на платоу испред Водоторња у Зрењанину. Завршна свечаност почеће у 10 часова колажним програмом, зрењанински основци дружиће се са „Луцкастим кловновима“ и плесним групама, а затим ће у 11 часова најуспешнијим малим песницима бити подељене награде и биће изабрана маскота Песничке штафете. У случају лошег времена програм ће се одржати у Културном центру.


Градска библиотека „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина и ове године организује манифестацију „Песничка штафета“.

Гостујући песник биће Тоде Николетић, „шерет и мангуп добра срца“, како је приметио песник Раша Попов.

На „Штафети“ ће бити представљена збирка Николетићевих стихова „Не дирајте моје бубе“, коју је за ову прилику објавила наша градска библиотека.

Ово је уједно и позив нашим ученицима који пишу стихове да узму учешће у манифестацији и представе своје песме песнику Нисколетићу а Високогледићу!

 

Николетићеве песме су модерне, и у суштинској блискости са данашњим девојчицама и дечацима, духовите, маштовите, врцаве и врцкасте, радосне кад насмеју и заголицају, па кад пецну, писане језиком деце овог времена, све изгледа као чаролија. Николетић пише са таквом драматургијом која води поенти какву знају само мајстори поезије. (Перо Зубац у књизи: Не дирајте моје бубе, Тоде Николетић, Градска библиотека „Жарко Зрењанин“, Зрењанин, 2013, стр. 79

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.