„Последице дигиталног насиља“

У четвртак, 19.јануара, 2017.године, за све ученике шестог, седмог и осмог разреда  наше школе, одржано је предавање на тему „Последице дигиталног насиља“.  Поред ученика, предавању су присуствовали и предметни наставници: Софија Жебељан, Верица Пивк, Ђурђевка Грујин, Јасмина Мијатовић, Татјана Станимировић, Ивана Петричић, Тања Ковић, Миодраг Мијатов и Јован Ђорђевић. Предавање је организовано на иницијативу ученика 8/2 и одељењског старешине Софије Жебељан и уз подршку директора школе Весне Мађаров.

У уводном делу предавања,  присутним ученицима и наставницима обратио се наставник Јован Ђорђевић, руководилац школског тима за безбедност, следећим речима:

„Децо, настављамо са активностима на превенцији дигиталног насиља.  Да вас подсетим, после гледања мултимедијалне електронске презентације у новембру, на тему дигиталног насиља, током децембра сте гледали  и играни едукативни филм „Посматрачи“, а затим сте имали и обавезну  дискусију на часовима одељењског старешине. Тада сте дошли до одређених закључака у вези са различитим облицима насиља па и дигиталног. Данас је наш гост господин Бранислав Татић, заменик Вишег јавног тужиоца у Зрењанину, стручно лице, које ће нам помоћи да схватимо колико је важно пристојно и безбедно понашање у поступку коришћења информационо-комуникационе технологије, првенствено мобилних телефона, рачунара и интернета. Током овог предавања посебну пажњу обратите на последице које могу да настану уколико се не придржавате договорених правила – када је реч о комуникацији путем интернета. На крају, још једном желим да вас подсетим шта је дигитално насиље – ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ ПОДРАЗУМЕВА КОРИШЋЕЊЕ   ДИГИТАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (мобилни телефон, рачунар, интернет,…) С ЦИЉЕМ ДА СЕ ДРУГА ОСОБА УЗНЕМИРИ, ПОВРЕДИ, ПОНИЗИ, И ДА ЈОЈ СЕ НАНЕСЕ ШТЕТА! Из саме дефиниције јасно је да чинити дигитално насиље према некој особи није пристојно, није паметно и није безбедно! Ко то ради мора и да одговара! О последицама дигиталног насиља сада ће нам говорити наш гост, коме се захваљујемо.“

Предавање је трајало 45 минута, изазвало је пажњу код ученика и наставника, а предавач је награђен спонтаним аплаузом. Активности на превенцији дигиталног и свих осталих облика вршњачког насиља биће настављене и у наредном периоду.

2017_Posledice_digitalnog_nasilja_1 2017_Posledice_digitalnog_nasilja_2 2017_Posledice_digitalnog_nasilja_3

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.