Радионице за родитеље

У нашој школи су реализоване радионице за родитеље на тему  Партнерство школе и породице у превенцији насилног понашања.  Реализоване су  у свим одељењима у оквиру родитељских састанака, од стране одељенских старешина, педагога и психолога школе.

 Породица је основа одрастања свакога детета и оно што дете из ње понесе обележава његову личност, понашање, реаговање.

Разговор је био усмерен на одређивање породичних вредности које су заступљене у породицама, као и породичних правила која се морају поштовати.

Родитељи су на радионицама били подељени у групе и свака група је презентовала своје размишљање на тему породичних вредности и правила.

Подсетили смо се да се породичних правила родитељи требају придржавати, ако су већ донета, како мајка, тако и отац, ако су обоје укључени у одгајање и васпитавање детета, као и низа других принципа у примени породичних правила.

Причало се на тему ауторитета родитеља и родитељу као основном моделу за понашање детета. Закључили смо да данас често у породицама недостаје квалитетних разговора, као и да су родитељи попустљивији, него што је то раније био случај.

Утисак је да је разговор на ову тему свакако добродошао, а посебно међусобна размена искустава.

На крају, родитељи су имали прилику да напишу шта мисле да би се у школи могло још предузимати, како би се смањило насилно понашање. Неки од предлога су били:

да се чешће одржавају родитељски састанци, да има више оваквих радионица, предавања на тему злоупотребе наркотика, да се чешће организују дружења деце ван школе, да се поставе кутија у које би деца убацивала  примедбе понашању, да дисциплинске мере школе буду чешће и оштрије, те да се више приче на тему опасности које носе друштвене мреже.

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.