БУДИМО ВАЖНИ ЈЕДНИ ДРУГИМА

Ово је порука ученика и наставника са часа корелације у ОШ „Ђура Јакшић“ у Зрењанину.

Час је одржан 23.10.2012.године са циљeм да се ученици упознају са језицима националних мањина – мађарским, словачким, румунским и ромским. Организовале су га професорке историје и географије Верица Пивк и Ђурђевка Грујин и Софија Жебељан, професорка српског језика, као и ученици VIII/1 разреда.

Гошће су биле професорке мађарског и словачког језика Ирена Мијатов и Милушка Сабо из ОШ „Братство-јединство“ Бело Блато и професорка румунског језика Данијела Војна из ОШ „Др Александар Сабовљев“ Ечка. Њихове ученице говориле су стихове на свом матерњем језику. Ромску националну заједницу представила је госпођа Добрила Николић, кординатор за ромску заједницу.

Домаћине су заступале директорка Весна Мађаров, психолошкиња Јована Милићев Радишић и професор Јован Ђорђевић који је забележио овај сусрет. На почетку часа ученици VIII/1 су поздравили госте на мађарском, словачком, румунском и ромском и тиме показали да уважавају друге народе и језике.

Гошће су представиле своје језике и упознале ђаке са најважнијим граматичким особинама. У разговору смо дошли до закључка да се језик чува свакодневном комуникацијом, да већина мора да буде толерантна јер мањина је слаба и увек трпи. Закључили смо да је величина једног језика у томе што може да прима различите утицаје и да опстане као јединствени језик. Најважнији одговор дошао је на крају часа. После разговора о писму и музици националних мањина и слушања једне ромске песме, закључили смо да нас језици спајају, а не раздвајају.

После часа гости и домаћини су наставили разговор у трпезарији уз колаче које су припремили ученици и родитељи са уверењем да нас и храна спаја исто тако добро као и језик.

 

Професорка српског језика Софија Жебељан

ОШ „Ђура Јакшић“ Зрењанин

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.