Завршна свечаност „Песничке штафете“

Великом свечаношћу у Културном центру Зрењанина, завршила се 45. “Песничка штафета”, манифестација за децу Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин”. Манифестација коју са великим поносом организује Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“, „Песничка штафета“ овог пролећа реализована је 45. пут. Гостујући песник овогодишње Песничке штафете био је књижевник, драматург и редитељ, Владимир Андрић. Уз песме најуспешнијих младих песника, на завршној свечаности изведени су и одабрани програми којима су у својим школама деца дочекивала песника. Део атмосфере пренет је на бину Културног центра на којој су наступили ученици из Клека, Торде, Новог Бечеја, Орловата и зрењанинских школа “Ђура Јакшић” , “Вук Караџић” и “Жарко Зрењанин” . Колаж је режирала учитељица Соња Вујаковић.

Владимир Андрић и зрењанински библиотекари у периоду од 25. марта до 5. априла 2019. године обишли су 60 школа у три округа Баната и Бачке. Градска народна библиотека Жарко Зрењанин остварила је изузетну сарадњу са свим школама-учесницама, учитељима, наставницима, библиотекарима и ученицима. Гостујући књижевник деци је представио своје стваралаштво, као и књигу коју је библиотека објавила поводом овогодишње „Штафете“, „Савршен дармар“, а ученици основних школа представили су Владимиру Андрићу своје песме. Манифестацију је пратило око 10.000 деце, а 3.000 је активно учествовало.

Преко 200 песама ушле су у конкуренцију за награде, а 12 најуспешнијих учесника одабрани су да представе своје песме на великој завршној свечаности и добију посебне награде. Додељене су три треће награде, две друге и по једна прва, како за ученике нижих, тако и за ученике виших разреда основних школа.

Дванаесторо награђених ученика добило је таблет рачунаре, поклон Компаније Телеком Србија, које је уручио у име компаније Славиша Влачић, потом књиге издавачких кућа “Креативни центар”, „Пчелица“ и “Прополис букс”, а Компанија “Гомекс” и ове године припремила је слатке пакете које је уручио Недељко Голушин, маркетинг менаџер компаније. Пријатељ манифестације су, традиционално, Мркшићеви салаши, Српски Итебеј. Покровитељ манифестације је Град Зрењанин.

Куриозитет је да је од ове године „Песничка штафета“ уврштена у манифестације од посебног значаја за Град Зрењанин, како је одлучено на 24. седници Скупштине Града одржаној 27. марта 2019. године. (преузето са https://sr-rs.facebook.com/zrenjaninskabiblioteka/)

Колажни програм који је режирала наша учитељица Соња Вујаковић, а који је укључио и ученике више зрењанинских и околних школа, посебно је похваљен од стране организатора манифестације и гостујућег писца Владимира Андрића.

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.