„Камп пријатељства“ манастира Хиландара на Златибору

Наш суграђанин, Богасениев Ненад, ученик III-1 разреда ОШ „Ђура Јакшић“ из Зрењанина, учитељице Марине Мајнерић, био је учесник овогодишњег „Кампа пријатељства“ на Златибору, као једини представник нашег Града.

„Камп пријатељства“ је пројекат у реализацији манастира Хиландар и Православне епархије Врањске, уз подршку Владе Републике Србије и бројних донатора, који окупља ученике који су постигли одличне резултате на бројним такмичењима, са циљем да проширују своја знања и познанства.

Ненад је своје пристуство овом Кампу заслужио освојивши прво место на 9. ликовном конкурсу „Отаџбина и слобода – прошлост, садашњост и будућност“ који је одржан поводом прве славе Светих Сурдуличких мученика, у Сурдулици, те је том приликом предао Градоначелнику Града Зрењанина господину Чедомиру Јањићу, икону Светих Сурдуличких мученика, дар Епископа врањског Г. Пахомија. Иначе, Ненад је у протеклој школској години представљао са успехом своју школу и наш Град на бројним републичким и међународним такмичењима као млади таленат у сликању, али и у математици.

Ученике је на Златибору дочекао господин Милош Стојковић, повереник манастира Хиландара, а ученици су били смештени у објекте високе категорије Студентског одмаралишта „Ратко Митровић“. Током боравка у „Кампу пријатељства“ ученици су имали разноврстан програм: посету манастиру Милешеви, посету Ски-центру „Торник“ и вожњу жичаром, присуство Светој Литургији на празник Иконе Пресвете Богородице Тројеручице у златиборском храму, посету цркви Светог Архангела Гаврила у Чајетини, посету Музеју на отвореном „Старо село“ – Сирогојно и Стопића пећини у Рожанству, а међусобно упознавање и дружење употпуњено је кроз часове веронауке и ликовне радионице, где су ученици на папир преносили своје утиске и запажања за време боравка на Златибору и обиласку златиборског краја и западне Србије.

„Камп пријатељства“ на Златибору, посетио је и учеснике поздравио пригодним речима господин Александар Пајић, помоћник Министра просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, а овом приликом, за подршку кампу, ученици су му уручили писмо захвалности Министру просвете, науке и технолошког развоја, господину Младену Шарчевићу и његовим сарадницима. Господин Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, такође је поздравио учеснике кампа. Учеснике је посетио и благословио Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, који је присуствовао и свечаној приредби поводом завршетка „Кампа пријатељства“, а на којој су се могли видети плодови и резултати вишедневног заједничког дружења и заједничких активности, кроз песму, игру и рецитације. Посебну радост омладини донео је наш познати уметник и певач Марко Булат, који је након поздравних речи, отпевао неколико ауторских песама.

Ненад је са Златибора дошао пун утисака и богатији за неколико добрих пријатеља које је стекао у Кампу.

 

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.