У посети Стеријином Вршцу

Vrsac1

Као леп увод у упознавање ученика седмих разреда са стваралаштвом Јована Стерије Поповића, оснивача српске драме, послужила је њихова посета родном граду овог значајног писца.

  1. новембра, ученици VII/1, VII/2 I VII/3, са својим разредним старешинама, Јасмином Мијатовић, Софијом Жебељан и Весном Врућинић, као и наставницом географије, Ђурђевком Грујин, у поподневним часовима стигли су у Вршац.

Искористили су прилику да обиђу месну православну цркву, где су присуствовали вечерњем богослужењу. За неке ученике, ово је био први пут да присуствују литургији, тако да су били под јаким утиском, а такође су имали прилике да разгледају раскошан ентеријер цркве и упознају се са изгледом иконостаса.

Vrsac2Затим је уследила посета Стеријиној кући у којој су ученици имали прилике да доживе дух времена у којем је Стерија стварао, као и да виде пуно изложених предмета из 19. века, пишчев писаћи сто и мастионицу, али и бројне његове портрете.

Vrsac3 Vrsac4У позоришту, које у Вршцу носи Стеријино име, срдачно нас је дочекао управо драматург представе „Зла жена,“ коју су посетиоци из наше школе тог дана погледали, и пре саме изведбе одржао кратку радионицу о правима жена, што је у овој прилици било заиста пригодно.

Vrsac5 Vrsac6Ученици су се веома заинтересовали за ову тематику, како кроз учешће у радионици, тако и подстакнути врсном Стеријином комедијом карактера, „Зла жена.“

 

Vrsac7 Vrsac8Посета Вршцу је протекла у пријатном дружењу, наши ученици су показали зрелост и заинтересованост и ова мини екскурзија им је, без сумње, приближила писца о којем ће сада радо говорити и читати његова дела.

Захваљујемо се гђи Вери Недељков на беспрекорној организацији и топлој добродошлици у вршачко позориште, као и оцу Огњену на гостопримству и упознавању ученика са црквеном лексиком и чином литургије.

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.