Самоконтрола и ученици

Шта је то самоконтрола?

Да ли сви ову особину поседујемо у једнакој мери, заправо да ли је урођена или стечена?

Па, одговор је као и за већину особина личности: једним делом наслеђена, али, ипак, већим делом стечена, боље рећи научена.

Добра вест је да се самоконрола учи и може се научити, увежбати, истренирати! Замислите!

Тако да, ученици који дођу код мене на разговор добро знају, да „ не пали“ изговор „Ма исти сам моја мама, тата… лако „пукнем!“

Наравно, родитељи су најбољи модел својој деци и деца ће пре запамтити и усвојити модел (дакле родитељско понашање), него причање о понашању (Родитељ, такође, треба да контролише себе, посебно у реаговању када је изнервиран!).

У шестим и седмим разредима смо причали на тему самокотроле и даље ћемо.

На одржаним часовима смо се сложили око тога да самоконтролу треба имати готово у свим областима нашег живота, почевши од исхране, учења, одласка на време на спавење, коришћења интернета, друштвених мрежа, па до контроле Емоција, а самим тим и Понашања.

Дакле, извор контроле и самоконтроле смо ми сами и то је добара вест!

Причали смо које су све технике самоконтроле могуће, као и како да исконтролишемо своје емоције, пре свега Љутњу, када смо у школи…

Тако да смо закључилаи да у томе помаже: преусмеравање пажње на нешто дурго ( јер је познато да се наш мозак не може бавити двема стварима истовремено), изласком из ситуације (time out), разговором са  другаругом/ другарицом, тражењем помоћи од стране наставника, педагога, психолога, контролом дисања…

Ако имаш проблем у самоконтроли у неким ситацијама, потражи савет и помоћ у психолошко- педагошкој служби школе или причај са одељенским старешином, родитељима.

Љутња јесте емоција, коју врло често код нас изазива друга особа, околности, али је добро знати и да ова емоција не мора да има за последицу Агресију.

МОЋ КОНТРОЛЕ ЈЕ У ТЕБИ!

 

психолошкиња: Јована Милићев Радишић

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.