Сарадња са Црвеним крстом Зрењанин

30. и 31. марата, волонтери Црвеног крста, међу којима су и наше ученице седмог разреда Ања Веселиновић и Наташа Јовановић су одржали радионицу „Пирамида исхране“ у сва три одељења другог разреда. 

Планирали смо да  до краја школске године сви ученици од првог до четвртог разреда прођу ову едукацију, обзиром да је правилна исхрана један од основних услова за добро здравље и правилан развој деце.  

Правилна исхрана подразумева свакодневан избалансиран унос свих врста намирница подељен у више оброка током дана (доручак, ручак, вечера и две ужине). На тај начин се телу обезбеђује сталан прилив оптималне мешавине свих хранљивих материја неопходних за добро здравље.
За боље сналажење и ради лакшег доношења одлуке које ћемо намирнице користити и у ком међусобном односу, стручњаци су осмислили пирамиду исхране. Пирамида правилне исхране је илустрација разноврсности и пропорција врста намирница и помаже у селекцији намирница у правилној исхрани. Пирамида као водич за правилну исхрану намењена је здравим особама, а не особама са посебним потребама у исхрани из било ког разлога. Важно је напоменути да је у планирању исхране најважнији индивидуални приступ. Избор намирница зависи од узраста, пола, здравственог стања, годишњег доба односно климатских прилика, врсте, интензитета и учесталости физичке активности. Много је важнија биолошка од калоријске вредности намирница. Дакле не треба размишљати само колико калорија има у чаши воћног сока, већ и то да ли је у питању свеже исцеђен сок од воћа или је то чаша вештачки обојеног и заслађеног газираног пића. Свакодневни јеловник треба да буде разноврстан. 
Надамо се да ће ове радионице  утицати на  формирање добрих навика у исхрани и развијању свести о здравим стиловима живота наших ученика.
Учитељица Соња Вујаковић
Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.