„Учимо и сазнајемо заједно“ – II2

Како су ученици II2 обележили Светски дан метеорологије сазнајемо од њихове учитељљице Соње Вујаковић …

23. 3. 2021. год.

  1. 3.2021.год. СВЕТСКИ ДАН МЕТЕОРОЛОГИЈЕ обележили смо у нашем одељењу низом занимљивих активности, корелацијом наставних садржаја у различитим деловима часова. Једна од активности била је „Значилица – речилица“, где су ученици имали задатак да напишу значења речи МЕТЕОРОЛОГИЈА и МЕТЕОРОЛОГ. Након дужег размишљања, добили смо занимљива тумачења…

МЕТЕОРОЛОГИЈА је:

„Справа која помаже метеору да ради.“

„Метеор.“

„Наука у свемиру где се истражују астеориди и много других ствари.“

„Неки час у школи.“

„Болест коју лечи психолог.“

„Технологија метеора.“

„То је као да учиш о метеорима.“

„Школа паметних уређаја.“

„Електрицитет који ствара струју.“

„Наука о метеорима.“

„То је неки предмет из школе.“

„То су људи који гледају звезде.“

 

МЕТЕОРОЛОГ је :

„Онај ко предаје метеорологију.“

„Човек који истражује звезде.“

„Научник који проучава звезде.“

„Кожни доктор.“

„Гљива.“

„Психолог.“

„Човек.“

„Истраживач метеора.“

„Мета.“

„То је доктор.“

„Истраживач у свемиру који истражује планете.“

„Доктор који вади крв.“

„Онај који гледа време.“….

Након ових занимљивих тумачења, како би смо се уверили које је тумачење тачно, потражили смо помоћ на интернету и сазнали нешто више о метеорологији, метеоролозима и Светском дану метеорологије, па делимо информације са Вама на данашњи дан…

„ Метеорологија је наука о Земљиној атмосфери и променама на њој. Метеорологија проучава промене временских услова око нас. Спада у групу геофизичких наука. Неке од главних појава које се проучавају су количина и врста падавина, грмљавинске олује, торнада, тропски циклони и тајфуни. (Википедија)

Метеоролог је  особа која се бави састављањем временске прогнозе за краткорочни период. Добија одређене информације које долазе из кретања, правца и брзине циклона. Сви ови подаци добијени су фотографијама из свемира, на којима су видљиви исти ти облаци циклона. Што се ближи временски период, прогноза је по правилу тачнија. На пример, две недеље након постављања прогнозе, много тога се може променити и бити другачије, јер су циклони променили свој пут. Рад метеоролога веома је важан за становнике целог света. То осећамо у свакодневном животу. Захваљујући тим научницима, отприлике можемо знати да ли ће сутра бити кише и хладно или ће бити вруће, како се облачити, да ли треба заливати башту ако не пада киша. Од временске прогнозе зависи да ли ће тренинзи бити отказани због хладног времена, да ли ће летови бити одложени за авионе, јер су услови лета неповољни, у противном може доћи до несреће или друге трагедије.

Светски дан метеорологије 23. марта, установљен је 1961. на дан оснивања Светске метеоролошке организације 1950, а ове године тема су океани, уз фокус на везу између климе и времена унутар планетарног система.Светска метеоролошка организација, као специјализована агенција Уједињених нација за климу, време и воду, настоји да подржи разумевање нераскидиве везе између океана, климе и времена.

„То помаже да разумемо свет у којем живимо, укључујући утицаје климатских промена, и помаже члановима да ојачају своју способност да чувају животе и имовину, смањујући ризик од катастрофе, као и одрживост економије”.

У Србији је државна метеоролошка служба основана 1888. године, али су редовна мерења започела раније, још 1. јануара 1848. године, када је професор Владимир Јакшић на свом имању на Сењаку почео да мери температуру и влажност ваздуха, количину падавина, брзину и правац ветра и ваздушни притисак.“

Наравно, ово је само делић информација  које смо ми на часу прикупили, а вама предлажемо, да, ако желите још више да сазнате на ову тему, посетите Google, YouTube или прелистате енциклопедије.

Моји ученици II2  и ја, желимо свима сунчано и ведро небо,  топле дане и пуно уживања у игри и дружењу у природи са што мање црних облака.

 

Учитељица Соња Вујаковић

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.