Каква је јесен у школском боравку?

Разноврсне  активности обележиле су јесење месеце у школском боравку. Уочавање, описивање и бележење промена у природи у оквиру предмета Свет око нас, проширивање и повезивање стечених знања кроз игру асоцијација, као и бројни креативни радови настали на тему – јесен, створили су одличну подлогу за упознавање ученика првог и другог разреда са живописним стиховима Бранка Ћопића.

Песма „Каква је јесен“, као тематски прилагођено и вишеструко подстицајно штиво, помогла је ученицима да доживе живот на сеоском имању и уоче колико је некада, а ипак, и не толико давно, била чврста човекова веза с природом. Из Ћопићевог текста као из малог рудника златних речи, ђаци су извлачили оне непознате и постепено развијали своје лексички богато стабло знања.

За ученике је посебно инспиративно било оживљавање Ћопићевих ликова, учење стихова по улогама и прављење маски. Чича Симини ђаци су прошетали школским боравком и проговорили о свом доживљају јесени. Уз пажљиво одабране фотографије и прилагођене сликовнице, ученицима је дочаран живот на пољопривредном газдинству, а посебна пажња посвећена је улози коју су поједине животиње имале у човековом животу. А зашто је чича Сима неке своје ђаке оценио строго, а неке, пак, наградио? О овом питању се озбиљно промишљало, заједнички откривало и критички односило.

Ђаци су се на крају трудили да у игри одиграној у духу јесени сакупе што више листића „сувог“ знања, забавили се и поновили научено.

Каква је јесен у „Ђурином“ боравку? Са златном децом – Ана Слијепчевић, Марија Урошевић, Јелена Нићетин, Елена Црвенков, Петар и Урош Ћулум; учитељицом Надицом, библиотекарком Светланом, и уз стихове топлог и духовитог Бранка Ћопића – плодоносна

Код чича-Симе из места Чоке,

у тихом крају препуном стоке,

задатак мудри једном донесен:

опиши јесен.

Читаво друштво на рад се баци,

репати, куси, рогати ђаци,

с описом тешким играју жмурке,

волови, коњи, свиње и ћурке.

Уз много зноја и другог трошка

свак јесен мери из свог ћошка.

Ко је у праву, иди па питај!

Ту су задаци, ево па читај …

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.