Највећа научна журка почиње!

Током целог дана можете уживати у најразличитијим научним причама, најзанимљивије издвајамо у овом билтену! Ноћ истраживача одржава се у чак 28 градова! Неки од њих су: Београд, Шабац, Кикинда, Инђија, Панчево, Смедерево, Рановац, Ниш, Лесковац, Пирот, Књажевац, Кладово, Крагујевац, Крушевац, Чачак и Горњи Милановац. Нека наука проструји!

НАУЧНА МИНИЈАТУРА: ЗАВИРИ ИСПОД ПОВРШИНЕ


Из микрогалерије Центра за промоцију науке приказује се Научна представа ,,Завири испод површине“. Ово је десетоминутна пантомимска минијатура са елементима слепстик комедије и бави се односом човека и његовог окружења. Микрогалерија Научног клуба у овом случају постаје „микро стан“, односно прототип свакодневног окружења модерног човека. Услед неповољне епидемиолошке ситуације, припремили смо уживо пренос на Фејсбук профилу Ноћи истраживача, који ће се емитовати од 17 часова. Укључите се и гледајте научну пантомиму! На први поглед, овај простор изгледа као да је све скројено по мери онога ко се у њему налази и он функционише и без посебне пажње. Међутим, како се наш јунак све више и све темељније упознаје са својим окружењем, тако се његов поглед на свет мења – све предмете које је безброј пута дотакао сада види другачије, материјали од којих су ти предмети направљени почињу да га фасцинирају, а на крају се упознаје и са скривеним станарима тих предмета и простора. Наш јунак постаје истраживач, а ви, заједно са њим, откривате где се све може крити наука у стану. Биће разиграно, занимљиво и инспиративно! У 17 ч видимо се на овом линку.

ВИРТУЕЛНА ШЕТЊА НАУКОГРАДОМ


Позивамо вас да од 19 до 21 час, прошетате са нама Наукоградом – веселим и узбудљивим градом где наука није само у лабораторијама и опсерваторијама, него је и део културе и архитектуре. Овде су приче о љубавима међу научницима, о радости сазнања и ћорсокацима науке. Овде тече река Теорија, постоји језеро Знања и у њему острво Одбачених теорија. Током ноћи истраживача прошетајте са нама да заједно откријемо шта све Наукограђани знају и како изгледа њихов свет. Виртуелној шетњи Наукоградом може се приступити уз помоћ рачунара или ВР наочари. Кликните овде и видимо се на Тргу уједињених наука у 19ч!


НАУКА ЈЕ СВУДА


У овом сегменту можете пронаћи више од 15 радионица које су истраживачи широм Србије осмилили, извели и снимили за вас. Од теме воде, пећина, зрачења, преко климе па све до ванземаљаца ове радионице су заправо научне приче које су свуда око нас! Радионицама можете приступити на овом линку.

НАУКА ЈЕ СВУДА


Крените са нама на крилима маште кроз бајковите пределе науке. Путоваћемо кроз мистичне лавиринте периодног система елемената. Открићемо тајне особина елемената и шта им даје разноликост. Уз плес и звук Оријента осветлимо Шехерезадину ноћ кроз шароликост боја хемијских експеримента. Путовањем кроз неистражене области Азије, преко Индије до старог Египта испитаћемо тајанствене супстанце у биберу, камилици, хајдучкој трави, које имају невероватну моћ на људски организам. Да уроните у авантуру кроз бајковите хемијске експерименте кликните на овај линк.


АРХЕОЛОШКА ИГРАОНИЦА


Тамо где простор измеша векове и догађаје, где сваки предмет има нешто да каже и где машта и наука иду руку под руку, ту врло радо долазе археолози да нешто чепркају, отимају од заборава и све то покажу свету. Али та прошлост, као предмет археолошког истраживања није тек полигон узбудљивих открића. Прошлост је врло важан аспект људске културе на којем почивају искуства, знања и памћења одређеног друштва, а самим тим и друштвене вредности, стремљења и очекивања.
Овој чудноватој играоници можете приступити на овом линку.СВЕТ 3Д ШТАМПЕОд једноставних облика до атомских структура, од простих фигура, до комплексних кутија 3Д штампа нуди неограничене могућности. Све што замислите, сваки облик који видите, уз познавање пар програма за моделовање можете претворити у опипљиву реалност. Напредне технике нуде могућност и за штампање модела у више боја, а то ће бити приказано на примеру штампања привезака за кључеве. Линк за приступ сјајном садржају Научног клуба у Нишу потражите овде.

ЕУ ЋОШЕУ нашем ЕУ ћошку упознајте се са нашим научницима који су уз помоћ Европске Уније остварили своје истраживачке снове! Пратите научне и личне приче истраживача и успут сазнајте како је могуће уз помоћ Европске Уније да испуните своје научне снове. Упознажемо вас са начинима стипендирања, финансирања, мобилности истраживача и студената, а за узврат нам дајте своје мишљене о Европској ноћи истраживача. У ЕУ ћошку можете проверите своје знање о Европској унији и освојите занимљиве дигиталне награде. ЕУ ћоше можете открити на овом линку.

ЦОВИД 19 – НЕКА ВАЖНА ПИТАЊА И ОДГОВОРИСа идејом да макар мало олакшају „сурфовање“ на таласима информација које нас свакодневно преплављују, али и да нас све подстакну на размишљање, тим истраживача из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Института од националног значаја за Републику Србију (ИБИСС), је потражио одговоре на нека питања на која је важно знати тачне одговоре или је о њима битно размишљати, од наших препознатих стручњака из различитих области. Видео радионице можете пронаћи на овом линку.

#naukajesvuda па тако и на ТикТоку! У кратким клиповима приказујемо експерименте, објашњавамо свакодневне предмете и појаве кроз призму науке и јако се забављамо док учимо нове ствари! Позивамо вас да нам задајете тешка питања, снимате дуете са нашим научницима или можда покажете где у вашем окружењу још има скривених научних сазнања! Запратите Ноћ истраживача на ТикТоку овде.
Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.