Ноћ истраживача почиње данас!

Европска недеља истраживача вас позива…

… да откривате, истражујете, играте се и шетате по стварним и виртуелним просторима научних сазнања. Недеља истраживача спроводи се у оквиру пројекта РеФоцус 3.0 који реализују: Центар за промоцију науке, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ ИБИСС, Природно математички факултет, Универзитета у Нишу и Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. У овом билтену представљамо њихове програме и позивамо вас да од данас до краја седмице пратите и учествујете стварајући нова знања.
Припремили смо видео серијале, научне квизове, демонстрације и научне приче које ће трајати од 23. до 27. новембра, када ће у самој Ноћи истраживача експлодирати и бројни други садржаји! Сви програми су намењени школском узрасту али су најбољи као заједничка активност деце и одраслих! Да ли сте спремни?

ВИДЕО СЕРИЈАЛИ


ГДЕ СТАНУЈЕ НАУКА

Ово је прича о једној породици која јако воли науку. Браћи којима лукави родитељи постављају изазов док су на мистериозном путу. Тај изазов укључује откривање трагова који су скривени свуда по стану. Како обично бива млађи брат ће оставити Андреја, старијег брата на цедилу. Али у Андреју чучи прави истраживач и он урања у трагове које су родитељи оставили. Даје се у потрагу од спаваће и дневне собе, преко купатила, па до кухиње. Кроз то истраживање Андреј почиње да открива различите физичке и хемијске процесе који се одигравају око њега, али и да швата да ипак није сасвим сам, већ да разна видљива и оком невидљива бића живе са њим.

Играни видео серијал, можете пратити на Youtube каналу Ноћи истраживача од данас до 26. новембра. Након сваке од четири епизоде уследиће по један мали квиз који када успешно решите открива део по део новог научног блага. Да ли знате где станује наука?

ЛУТАЊЕ СА AI/VI

AI/VI је мобилна игра која преиспитује однос човека и вештачке интелигенције. Епизоде игре се постепено отварају на мапи, док играч пролази кроз локације у центру Београда и решава задатке. Путања игре је променљива, непредвидива, отвара се постепено уобличавана одлукама које играч доноси.
Током четири дана узастопно, у 15х, имаћете прилику да видите како се наши глумци Ђорђе Живадиновић Гргур и Сунчица Милановић сналазе у игрању појединих епизода AI/VI. Какве ће бити реакције на њихово играње?!
Пратите видео серијал на Yоутубе каналу Европске ноћи истраживача!
Више информација о AI/VI игри можете видете на следећем линку. А видео серијал можете погледати на YоуТубе каналу Ноћи истраживача овде.

ПРОГРАМИ НАУЧНИХ КЛУБОВА


Недеља истраживача обележава се широм Србије у нашим научним клубовима. Тако ће бројни научно популарни програми бити организовани у Шапцу, Кикинди, Крагујевцу, Смедереву, Чачку, Крушевцу, Нишу, Књажевцу, Горњем Милановцу, Кладову, Лесковцу и Рановцу. Уколико живите у неком од ових градова позивамо вас да испратите активности уживо или на интерету. Више информација о програмима Научних клубова можете пронаћи на следећем линку.

ОТВОРЕНА ВРАТА ИБИСС-А


Уколико је биологија и ваша страст, добродошли сте да завирите у неке од лабораторија овог Института, упознате научнике и сазнате каквим се истраживањима баве. Врата својих лабораторија од 22. до 27. новембра отварају вам генетичари, хидробиолози, молекуларци, биохемичари, цитолози и биљни физиолози. Имаћете јединствену прилику да видите и како изгледа одгајалиште (срећних) лабораторијских животиња.

А ако до сада баш и нисте обожавали биологију, видећете – то је немогуће! О свим радионицама можете се информисати на овом линку.

ОНЛИНЕ ТРИБИНА – КУДА (МОЖЕ ДА) ИДЕ ОВАЈ СВЕТ


О климатским променама на глобалном нивоу, али и о томе какве су прогнозе за Србију говорићемо са учесницима трибине, а посебна пажња биће посвећена мерама које се могу предузети да се њихови негативни ефекти ублаже. Климатске промене нису апстрактан феномен, већ део наше свакодневнице и неопходно је да им се на одговарајући начин прилагодимо.

Учесници трибине : Владимир Ђурђевић ванредни професор на групи за метеорологију Физичког факултета Универзитета у Београду; Мирјам Вујадиновић Мандић, доцент за ужу научну област Метеорологија на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду; Душка Димовић, WWФ Адриа-Сербиа. Модератор разговора: Томица Мишљеновић асистент Биолошког факултета Универзитета у Београду.
Трибина ће се одражати преко ЗООМ платформе и биће емитована уживо на facebook каналу Ноћ истраживача. Уколико желите да пратите разговор и постављате питања директно преко ЗООМ платформе потребно је да се пријавите овде. Линк за приступ трибини добићете путем е-маил-а на дан догађаја.

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА НА ТИК ТОКУ


#naukajesvuda па тако и на ТикТоку! У кратким клиповима приказујемо експерименте, објашњавамо свакодневне предмете и појаве кроз призму науке и јако се забављамо док учимо нове ствари! Позивамо вас да нам задајете тешка питања, снимате дуете са нашим научницима или можда покажете где у вашем окружењу још има скривених научних сазнања! Запратите Ноћ истраживача на ТикТоку овде.

НАУЧНИ КВИЗОВИ


КОЛИКО ПОЗНАЈЕТЕ НАУЧНИКЕ И ЊИХОВА ОТКРИЋА

Колико добро познајете „VIP“ – веома важне личности из света науке и њихова открића која су заувек променила свет? Квиз је доступан на овом линку од 22. новембра.

ИСТРАЖИВАЛИШТЕ ХЕМИЈЕ

Када се спомене хемија, вероватно помислите на лабораторију и хемијске експерименте. А да ли вам је икада пало на памет да су кувари и наш организам веома добри хемичари? Квиз је доступан на овом линку од 23. новембра.

ИСТРАЖИВАЛИШТЕ ФИЗИКЕ

У овом квизу радимо експерименте и откривамо какве наука има везе са Кока Колом, сувим грожђем, киселом водом и јајима. Квиз је доступан на овом линку од 23. новембра.

ЗАНИМЉИВА ГЕОГРАФИЈА

Откријте да ли сте са географијом на ти или на Ви? Квиз је доступан на овом линку од 23. новембра.

ЗУБ ПО ЗУБ НАУКА

Ово је квиз за најмлађе, о зубима, хигијени, и малим подстанарима у нашим устима. Квиз је доступан на овом линку од 23. новембра.

ТАЈНЕ ЉУДСКОГ ТЕЛА

Да ли и колико заиста познајете људско тело? Квиз је доступан на овом линку од 24. новембра.

КУЛТУРОМЕТРИЈА

Како да се лоцирате на скали опште информисаности – чека вас једна озбиљна културометрија! Квиз је доступан на овом линку од 25. новембра.

ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДА СРБИЈЕ

Шта је све Србија, ко све живи у њој, ко не може да живи нигде осим ту а ко једва преживљава? Квиз је доступан на овом линку од 26. новембра.

Овај унос је објављен под Актуелно, Обавештења. Забележите сталну везу.