Ноћ истраживача 2020.

Не одустајући од највеће научне прославе у Европи и ове године, 27. новембра, одржаће се Европска ноћ истраживача. Манифестација ће се одвијати већином у виртуелном окружењу и путем интернета донети бројне научне изазове!

Ноћи истраживача сада већ традиционално претходи Недеља истраживача, тако нас и ове године чека богат програм у Шапцу, Кикинди, Крагујевцу, Смедереву, Чачку, Крушевцу, Нишу, Књажевцу, Горњем Милановцу, Кладову, Лесковцу, Рановцу, Инђији, Пироту и Панчеву. А, наравно, у сарадњи са бројним партнерима, и у Београду. Заправо било где да се налазите ове године, можете испратити већину програма у недељи и ноћи истраживача! Због пандемије највећи број програма одвијаће се у виртуелном простору. Тако ћемо се у следећој недељи срести на Јутјубу, на друштвеним мрежама, у 3Д моделованим просторима, али и на многим платформама. Припремите се за прегршт научних прича које долазе из различитих крајева Србије, из веома различитих институција, али и веома различитих научних области.

Будите спремни да, од 23. до 27. новембра, уроните у научне активности кроз квизове, видео-серијале, демонстрације експеримената, трибине, дискусије, изложбе, виртуелне шетње, научни лов на благо, предавања, дружења са научницима итд. Бројне од ових активности надовезују се на школско градиво из физике, хемије, географије, биологије… Бавићемо се и техником, технологијом, информатиком! Бавићемо се и наукама које објашњавају наше друштво – кроз историјске, археолошке, етнолошке, антрополошке, језичке, рестаураторске и приче из архитектуре. Због тога верујемо да ће и ова Недеља, а посебно Ноћ истраживача, бити нарочито занимљиви школарцима, као и свима од 5 до 105 година!

У свим ситуацијама у којима је то могуће спровести, у складу са мерама заштите од пандемије, програми ће бити одржани и у физичком простору института, лабораторија, факултета, галерија научних клубова, њихових паркова итд.

Ноћ истраживача је подржана од стране Европске комисије у оквиру „Марија Склодовска-Кири“ акције, који представља програм Европске уније за јачање европске истраживачке каријере.

ИСТРАЖИТЕ НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.