Обележили смо Светски дан хране – ученици трећег разреда

Поводом обележавања Светског дана хране, ученици трећег разреда су са својим учитељицама Гоцом, Радосном и Зораном, приредили изложбу домаћих прехрамбених производа на тему „Здрава храна“. Изложбу смо могли погледати од 15. до 19. октобра у холу школе, а велики допринос обележавању овог значајног датума, осим ученика и учитељица, дали су и родитељи наших трећака.

Маријана Трифуновић, ученица III3, прочитала je преко разгласа текст којим је све ученике првог циклуса информисала о важним појединостима везаним за обележавање 16. октобра као Светског дана хране …

Шеснаести дан октобра се као Светски дан здраве хране обележава већ 75 година. Ми, ученици трећег разреда, заједно са нашим учитељицама – Гоцом, Радосном и Зораном, имамо један важан задатак, а то је да вас све обавестимо зашто је битно да обележимо овај дан. Рећи ћемо вам да се 16. октобар од 2001. године у нашој земљи обележава уз подршку Министарства здравља Републике Србије, а ове 2020. године обележићемо га под слоганом: „Гаји, храни, подржавај. Сви заједно. Наше акције, наша су будућност.“

Циљ овогодишњег Светског дана хране јесте да се укаже на то колико је важно да користимо здравствено безбедну храну и пружимо подршку пољопривредницима и свим запосленима у ланцу производње хране која стиже на наше трпезе.

Навешћемо само неколико веома битних података:

∗Да ли знамо да преко две милијарде људи нема приступ довољној количини здравствено безбедне хране, и да ће до 2050. године тај број износити 10 милијаљди људи?

∗Да ли знамо да пандемија COVID-19 повећава број гладних? Скоро 690 милиона људи широм света је гладно, што је 10 милиона више него 2019. године. Због пандемије COVID-19 овај број се може повећати за још 83–132 милиона људи.

∗Број гладних на нашој планети стално расте, али и број гојазних и потхрањених.

∗Да ли знамо да постоји најмање 30. 000 јестивих биљака, а да данас већином узгајамо само девет биљних врста? Потребно је да узгајамо и користимо разноврсну храну.

Људи су од давнина знали колико је важно здраво и исправно се хранити, па тако постоји много народних изрека и мудрих мисли које говоре о томе. Подсећамо вас на само  неке од њих:

Здравље на уста улази.

Разуман човек се храни да би живео, а луд живи само да се храни и гоји.

Човек је оно што једе.

Заједничке активности у 150 држава света чине да Светски дан хране буде један од најчешће обележаваних датума у Календару јавног здравља.

Обележићемо овај дан изложбом домаћих прехрамбених производа, коју ћете моћи да витите у школском холу од 15. октобра па до понедељка, 19. октобра. Погледајте шта смо поводом обележавања Светског дана хране припремили ми, ученици трећег разреда, са нашим родитељима и учитељицама.

Ово обавештење читала је Маријана Трифуновић и хвала што сте ме пажљиво саслушали.

Последњи дан изложбе, уз све похвале које смо имали за уложени труд и креативност ученика трећег разреда, посветили смо још једном дечјем стваралачком раду који је настао инспирисан актуелном темом, али и шареним изложбеним продуктима. Уз стихове „Здрава храна“ које је написала и поделила с нама Неда Радановић, ученица II1, заокружили смо нашу причу о Светском дану хране…

Здрава храна

Ако желиш да си здрав

Воће једи сваки дан.

Да би тело било снажно

Поврће је исто важно.

У њима су витамини

Много здрави, много фини.

Организму здрава храна треба

Да будемо здрави и растемо до неба.

Неда Радановић II1

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.