2. април – Сећање на Андерсена

„Сам живот је најлепша бајка“ – Ханс Кристијан Андерсен 

Сећамо се једног од најзначајнијих писаца за децу, Ханса Кристијана Андерсена. Начин на који то чинимо прилагођен је тренутној ситуацији и зато користимо једну ванредну школску епросторију – сајт.

Андерсен, један од твораца најлепших бајки за децу које радо читају и одрасли, писао је вођен идејом да све што погледамо и уочимо може да се претвори у причу, а да је сам живот, заправо, најлепша бајка. Зарад очувања наше личне бајке, али и бајке свих других људи, учимо сада у својим домовима.

Ову страницу сајта наше школе посвећујемо аутору Мале сирене, Палчице, Девојчице са шибицама, Оловног војника, Ружног пачета, као и многих других бајки које смо читали. Андерсен је рођен у Данској, 2. априла 1805. године, а од 1967. године овај дан се обележава као Међународни дан дечје књиге с циљем промовисања дечје књижевности и читања.

Како бисмо се боље упознали са његовим животом и делом, можемо послушати документарну едукативну емисију Радио Београда  „Гости из прошлости“ (https://www.youtube.com/watch?v=hG8kJezhJyI).

Они млађи могу да уживају у радио причи из 2015. године „Принцеза на зрну грашка“ (Музичари ѕа децу) – https://www.youtube.com/watch?v=YT0M5YzKjRo), или у „Ружном пачету“ из 1985. године Радио-телевизије Србијe (https://www.youtube.com/results?search_query=ruzno+pace+audio+bajka&sp=eAE%253D), као и у бројним анимираним филмовима који су настали инспирисани Андерсеновим бајкама.

Сећање на Ханса Кристијана Андерсена употпунићемо и обавештењем о ономе што је  актуелнно у текућој школској години за ученике узраста од првог до четвртог разреда. Литерарни и ликовни конкурс на тему Андерсенове бајке „Ружно паче“, отворен је до 1. маја, а за више о пропозицијама конкурса посетите –  https://www.bajke.in.rs/konkurs/.

О Андерсену можемо погледати и два филма – дански „Млади Андерсен“ (2005) или холивудски „Ханс Кристијан Андерсен“ (1952), а ово је везица до једне слатке музичке сцене из тог, сада већ, давно снимљеног филма …

https://www.youtube.com/watch?v=-Ok6Y77DeNA

Путем интернета можемо пронаћи и многе друге занимљивости везане за овог великана светске књижевности нпр. његово родно место, или се информисати о фестивалу који се сваке године организује у његову част. Можемо сазнати и нешто о награди која носи Андерсеново име …

Сећајући се Андерсена, желела бих да се на тренутак вратимо у 2011. годину. Тадашњи „Ђурини“ ђаци, подстакнути бајкама које су у то време и сами читали – Ружно паче, Палчица, Принцеза на зрну грашка, Царево ново одело, Цвеће мале Иде, Мала сирена, израдили су цртеже који су, потом, постали и илустрације дотрајалих, а затим прекоричених књига Андерсенових бајки из школске библиотеке. Радови наших ученика (Зоран Црвенков, Милица Ђукић, Ивана Јаношев, Јована Матић, Марија Глишин, Милица Турински, Александра Каруовић, Јована Керлета, Наталија Кочоба и Стефанија Васић), актуелни су још увек –  садашњи ученици их гледају са одушевљењем и, препознају их, јер одрастају на истим бајкама …

Драга децо, цртајте и пишите о Андерсеновим бајкама, или смислите неку своју причицу па је запишите. Ако желите, своје радове можете да ми пошаљете на еадресу biblioteka@osdjurajaksic.edu.rs . Читајте, стварајте и чувајте своју бајку 🙂

Светлана Бачулов, библиотекар школе

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.