Слободно време

Како квалитетно организовати слободно време

Драга децо!

Ево, протиче и трећа недеља од када нисмо у нашој „Ђури“. Свима нам недостаје и чини ми се да тек сада схватамо како је то добро да ствари теку редовно и нормално, када идемо у школицу, дружимо се, учимо у нашим учионицама, делимо тајне на малим и великим одморима и на путу од куће до школе …

Но, вратићемо се ми нашим дружењима и обавезама, када за то дође време, а до тада, ево мало идеја како да квалитетно проведете своје слободно време.

Сећате се да смо прошле недеље причали на тему учења, како добро научити лекције, организовати време и др. Ове недеље ћемо се позабавити темом слободног времена.

Сада га баш не можете користити на уобичајен начин, кроз игру и дружење, али сва срећа да волите и дружење преко друштвених мрежа (а то поуздано знам J), мада ни са овом врстом дружења не треба претеривати, да вас не би одвела у неиспуњавање школских обавеза, или чак и зависност.

Јако је важно, да као и када идете у школу, ваш дан има структуру, да је организован и да се зна шта када радите у току дана (да имате, такозвану дневну рутину). Одређена структура у току дана је јако важна за људску психу, посебно у оваквим тренуцима. Организујте себи дан и што је још битније, држите се тог распореда. План активности можете правити за читаву недељу или увече за наредни дан. Добро је да и своје родитеље упознате са својим планираним активностима за наредни дан, почевши од тога, када планирате да устанете, да почнете да учите, да се одмарате … Зашто је добро да о вашем плану рада обавестите и ваше родитеље?  Па, управо из разлога да бисте смањили њихов стрес око вашег учења и избегли евентуалне расправе у породици … Можда су родитељи нестрпљиви да кренете са учењем, можда им се чини да превише одлажете своје обавезе … Због тога је корисно да представите свој план активности родитељима и да га се, наравно, придржавате, а то гради однос поверења међу вама. Ово време немојте схватити као распуст, па створити навику касног одласка на спавање, а самим тим и касног буђења. Нађите златну средину и потрудите се да будете одговорни у свему ономе што радите.

Када завршите са редовним школским активностима, долази слободно време … Надам се да имате и испуњавате своје мале породичне обавезе, да одржавате ред и хигијену своје собе, а можда и целог породичног дома (ако сте мало старији, што да не), можда волите да кувате са мамом, нешто поправљате са татом, или било шта друго.

Када је породица на окупу, а то је углавном увече, посебно, ако родитељи раде, то време искористите да радите нешто заједно са својом породицом (сада имате доста времена које можете  искористити да се играте неких друштвених игара, да погледате заједнички филм или серију, или пак, одете у виртуелну посету неког музеја… ).

Своје слободно време, када сте сами код куће или се родитељи одмарају, искористите на креативан начин, а то може бити: учење неког новог страног језика, учење свирања неког инструмента, посвећивање неком хобију за који можда до сада нисте имали времена, писање песама, прича, сликање….сада има довољно времена за све што волите, па чак и за откривање неких својих нових талената.

Зашто да не, искористите ово време и за обављање неког послића за који нисте имали времена;  можда да лепо сложите своју одећу, књиге, направите мали размештај у соби…

Будите креативни. Има толико различитих могућности и садржаја којима се можемо бавити у кући, па нам неће бити досадно, а уједно ћемо се осећати и задовољно и испуњено јер радимо нешто корисно.

На крају, ево неких корисних линкова за виртуелне посете музејима, позориштима, као и оних за гледање филмова, позоришних представа и др. Уживајте!

Бесплатно можете погледати виртуелну изложбу музеја Версај: http://en.chateauversailles.fr/…/-nicolas-fouquet:-a-certai…

 

Југословенско драмско позориште у Београду сада можете виртуелно обићи: https://jdp.futuring.rs/sr#spolja-1

Филмски центар Србије отворио је свој канал на ком бесплатно можете гледати домаће филмове: https://www.youtube.com/cha…/UCTJ94uYAKma4h3uwq98XrCA/videos

Гугл водич кроз музеје: https://artsandculture.google.com/partner?hl=en

Виртуелне туре Народног музеја: http://www.narodnimuzej.rs/izmenen-rezhim-rada-narodnog-mu…/

НАСИНА библиотека уживо: https://images.nasa.gov/

Обиђите светски познате музеје виртуелно : https://bookiraj.com/…/lista-muzeja-koje-mozete-obici-virt…/

Народно позориште у Београду од сада ће на својим каналима публици пружати бесплатне online представе. Ево репертоара за овај месец: https://www.instagram.com/p/B-Ex_Bdp4xL/

Поздрав од  психолога и педагога школе!

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.