Професионална оријентација ученика 8. разреда

Надам се да у овим тренуцима поступате изнад свега савесно! Тренутак у коме се сада налазите, нажалост, први је и најважнији тест у коме ћете показати колико сте зрели. Да ли треба да вас подсећам на правила којих треба да се придржавате да би заштитили не само себе и своје здравље, већ и друге? Уколико је корисно да вас подсетим…

Већина вас је сада пред дилемом и проблемом – шта даље, како одабрати школу која ће вам највише одговарати. Избор средње школе је важан задатак јер од њега зависи ваша будућа професионална каријера и ваш друштвени положај.

Универзална формула која обезбеђује упис у школу и занимање који савршено одговарају појединцу не постоји, али ће ваш избор сигурно бити бољи ако се будете придржавали неких правила или корака у избору будуће средње школе.

Приликом одабира школе пођите од следећег:

  1. Упознајте себе тако што ћете се запитати које предмете волите, чиме се бавите у слободно време, да ли учите редовно или само пред одговарање, каквог сте здравственог стања – да ли добро видите, имате ли неку алергију, проблеме са кичмом.
  2. Упознајте свет занимања тако што ћете питати појединце у окружењу о занимањима које обављају, каква су по динамичности, да ли су занимљива, колико су физички тешка за обављање.
  3. Упознајте средње школе у свом окружењу тако што ћете посетити њихове сајтове на којима можете добити информацију о томе који предмети се уче, који образовни профили постоје и колика је дужина школовања да би се они завршили и да ли су потребни посебни здравствени услови за одређено занимање.

Потрудите се да не направите једну од најчешћих грешака којима се често ученици воде, а то је:

  • Уписаћу оно што и моји родитељи, имаћу „везу“ за посао
  • Уписаћу оно што и моји најбољи другови, тако да ћемо наставити да се дружимо
  • Уписаћу оно што је најлакше
  • Уписаћу школу која ми је најближа

Да би вам још више помогли, саветујемо вам да посетите  линк на којем можете погледати нформације везане за упис, потребном броју бодова и средњим школама.

http://srednjeskole.edukacija.rs/vodic-za-upis-u-srednju-skolu

Такође, на следећем линку можете урадити тестове професионалног интересовања, способности и особина личности, чији вам резултати могу дати одговоре да боље упознате себе као личност, као и занимања која највише одговарају вашим способностима.

http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/

Када одрадите сва три теста (особине, интересовања и вештине), имаћете, сигурно, јаснију слику о томе шта би било најбоље за наставак вашег школовања.

Као што видите, избор средње школе није нимало лак задатак. Да бисте га што успешније савладали потражите помоћ , најпре од родитеља. Разговарајте са њима о свету занимања, али и о томе како вас они процењују, шта мисле о вашим особинама, радним навикама, мотивима, интересовањима, али не заборавите – коначну одлуку доносите ви сами!

Прослеђујем вам адресе сајтова средњих школа у Зрењанину.

Гимназија http://www.zrenjaninskagimnazija.edu.rs/
Хемијско-прехрамбена  и текстилана школа „Урош Предић“ http://www.hpts-urospredic.edu.rs
Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла” http://www.teslazr.edu.rs
Медицинска школа http://www.medicinska-skola.edu.rs
Средња пољопривредна школа http://www.zrpoljoprivredna.edu.rs/
Музичка школа „Јосиф Маринковић“ http://www.josif.edu.rs/
Техничка школа http://www.tehnickazr.edu.rs/
Економска школа http://www.ekonomskazr.edu.rs/

Обавештавамо вас да је МПНТР објавило правилник о упису ученика у средње школе за 2020/2021. школску годину. [преузми правилник]

Педагошко-психолошка служба школе

Овај унос је објављен под Актуелно, Завршни испит. Забележите сталну везу.