Сви треба да знају … I2

Светски дан детета обележава се да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954.год. с циљем да се у свим државама слави истог дана – 20. новембра. Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом, као и добробит деце у свету. Конвенцијом о правима детета су утврђена дечја права – први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом. Конвенцију су ратификовале 193 земље међу којима је и наша.

Свако дете  осећа потребу и жели  да буде вољено и прихваћено како у породици, тако и у друштву и колективу. Проналази различите начине и моделе понашања како би своју жељу и потребу остварило. И није то увек лако постићи, нарочито у новом колективу где  су сви  различити и исти… Дружење са вршњаком- другом или другарицом, детету не може заменити ни један родитељ, играчка, љубимац, компјутер… Учионица је место где се рађају другарства, где се учи другарство шта је. Мали и велики одмори су такође од посебне важности за лекције из области другарства и пријатељства…

Данас, 20.11. моји ученици ( I2) су у тематском дану  учили  о другарству на свим часовима различитих предмета. Цртали су свог друга из клупе на ликовном, описивали га на часу српског језика, решавали текстуалне задатке на математици. Били смо у Културном  центру и гледали  оперу.  Песма “ Другарство “ је  била хит песма нашег  тематског дана “ Другарство“.

Соња Вујаковић, учитељица I2

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.