Светски дан хране

  1. октобар – октобар – месец правилне исхране

„Правилна исхрана – доступна и приступачна свима, за свет без глади”

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. Ове године, Светски дан хране, 16. октобар, обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади” са фокусом на смањење броја гладних у свету.

Током протеклих деценија традиционални начин исхране који је подразумевао употребу хране која сезонски успева у одређеном поднебљу, заменио је начин исхране који се карактерише уносом хране високе енергетске а мале нутритивне вредности. У исхрани савременог човека доминирају шећери, масноће, индустријски произведена храна, месо и производи од меса, полуготови и готови оброци. Стога не чуди што прекомерна ухрањеност и гојазност узимају свој данак.

Светски дан хране представља прилику да се укаже не само на значај правилне исхране, већ и да се интензивирају активности на постизању циља одрживог развоја – смањење глади у свету.

У нашој школи ће се поводом обележавања овог дана организовати јавна расправа у току часова биологије за ученике седмих разреда са темом  Зашто је правилна исхрана важна?

Наставница биологије Јелена Бибин

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.