биолошка секција


Дигитални хербаријуми

Ученици петих разреда наше школе у оквиру наставе биологије имали су задатак да направе хербаријум. Наставница биологије Јелена Бибин је својим ученицима дала могућност да изаберу између неколико врста хербаријума – дигиталног, пресованог (класичног), илустрованог и фото-хербаријума. Већина ученика је изабрала да направи дигитални хербаријум.

Дигитални хербаријум се прави у мајкрософт пауерпоинту тако што ученици узимају слике са интернета, копирају их у документ и испод напишу назив и карактеристике сваке биљке. Ученици су се у највећој мери одлучили за овај облик хербаријума јер се данас у 21. веку сви интензивно служе интернетом, а пошто нико од њих није правио дигитални хербаријум, ово је велики изазов за све њих. Погледајте неке од њих.

дигитални хербаријум 1
дигитални хербаријум 2
дигитални хербаријум 3
дигитални хербаријум 4
дигитални хербаријум 5
дигитални хербаријум 6

Сви су се трудили да баш њихов хербаријум изгледа најбоље, а јагода на шлагу је петица из биологије.

Даница Павићевић V-1


Биолошки кутак

У оквиру наставе биологије ученици V 1 праве велику збирку различитих семена. Наставница Јелена Бибин ученике је поделила у групе и сваки ученик има одређен радни задатак. Ученици од куће донесу семе различитих биљака, а на часовима их пакују у најлон врећице на којима напишу назив семена и кратку Biologija1белешку о сваком. На овај начин ученици се боље упознају са развојем биљака, а оно што се визуелно научи, много дуже се памти. Осим што проширују своје знање, ученици се на овај начин и забављају. Занимљиво им је што сви заједно раде и због тога не желе да престану са сакупљањем семена, иако је крајњи рок за израду ове колекцију крај школске године.

Похвале наставнице дају нам ветар у леђа и надамо се да ће наш биолошки кабинет ускоро бити још лепши због ове наше збирке.

Дуња Милић  V1


Биолошка секција

У оквиру ваннаставних активности у нашој школи постоји  биолошка секција за ученике од  VI до VIII  разреда. Биолошку секцију води наставница Јелена Бибин. Biologija2Учесници биолошке секције шестог разреда направили су колекцију шкољки. У Бојана Бобинац, Бојана Ђурић, Наталија Нагулић и наравно наставница. Осим што су вредно скупљали шкољке, наши мали биолози су били и креативни. Сакупили су велик број разноврсних шкољки, а затим од њих направили колекцију која ће красити биолошки кабинет.  Тако се стиже до добрих резултата!

Наталија Нагулић VI-2