„Бежите, живи, ево их мртви!“

У календару државних празника налази се један нови празник који се обележава 11.новембра. Сви смо се обрадовали што је тај дан нерадни дан, а мало ко зна који се то важан догађај десио тог 11.новембра. За све оне неупућене, ево кратког подсетника на Први светски рат и Први дан примирја који ми од ове године обележавамо као један од четири државна празника.

Први светски рат се водио између Централних сила и сила Антанте од 28.јула 1914. до 11.новембра 1918. Као повод за напад на Србију, Аустроугари су искористили атентат на њиховог надвојводу Франца Фердинанда и његову супругу Софију Хотех. Атентат је извршио припадник организације Млада Босна Гаврило Принцип приликом посете аустроугарског надвојводе и његове жене Сарајеву. Гаврило Принцип је одмах потом ухапшен и умро је у затвору у својој 24. години.

Српска војска је у прве две битке победила, али онда је уследио налет аустроугарских војника, па одлучују да се повуку преко Албаније. Уз огромне губитке услед повлачења преко планине по екстремно тешким условима, српска војска стиже на Крф. Након опоравка на грчком острву, крећу у пробој Солунског фронта. Очевици кажу да су српски војници јуришали брже од француске коњице. Када су Срби ушли да ослободе своју земљу, Аустроугари су били запрепаштени јер су мислили да су они изгинули приликом повлачења преко Албаније, па су уплашени чланови аустроугарске војске викали: „Бежите, живи, ево их мртви!“ .

Аустроугарска је потписала безусловну предају 11.новембра 1918. и због тога се од ове године обележава овај велики датум у српској историји. Огромне жртве српске војске у борби за ослобођење у Првом светском рату никако не смеју бити заборављене.

Игор Перић VI-3

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.