Радионица „Репродуктивно здравље младих“

Бављење темом репродуктивног здравља младих, које је наставница биологије, Јелена Бибин, осмислила као пројекат-радионицу за ученике 6. разреда, предвиђено је да се реализује кроз серију од три предавања.

Први део радионице је наставница Бибин у протекле две недеље спровела у сва три одељења шестог разреда, а на овим сусретима у школској медијатеци као гости су се смењивали разредне старешине, школски психолог и школски библиотекар. На самом почетку, ученике смо подсетили на то да није срамота да причамо о нашем телу и процесима који се у њему одвијају, уз договор да нећемо употребљавати „ружне“ речи.

Први део бављења овом важном темом је замишљен као уводно предавање, тако да су ученици могли да слушају о грађи и функцији органа за размножавање, да погледају презентацију која приказује репродуктивни систем мушкарца и жене, као и да се упознају са новим терминима.

Након тога, наставница је ученицима пустила видео „Девет месеци у стомаку“ који путем оригиналних ултразвучних снимака приказује развој бебе у телу жене. Потом је ученицима омогућено да анонимно поставе питања, тако што ће их убацити у посебну кутијицу, а било је пуно храбрих који су отворено постављали питања. Затим је уследио дијалог о свему ономе што су желели да сазнају.

Други део радионице ће бити одржан у наредном периоду као групни сусрет свих шестих разреда, на којем ће чланови Ученичког парламента драмски да представе проблемске ситуације у породици на ову тему, а у завршном, трећем делу ће нам се придружити и ученици из средње медицинске школе који ће говорити о контрацепцији.

Досадашњи часови су протекли у квалитетном разговору, а ученици су показали интересовање и зрео приступ теми.

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.