Да ли је потребна сагласност родитеља за рад психолога са учеником?

Школа се 25. новембра 2016. године обратила Министарству просвете, науке и технолошког развоја са захтевом за давање мишљења о томе да ли је школа у обавези да тражи писмену или усмену сагласност родитеља/старатеља за непосредан рад школског психолога/педагога са дететом/учеником. Министарство је одговорило 15. децембра 2016. године.

По Закону о основама система образовања и васпитања – члан 119. став 1. и члан 136., подзаконским актима – Правилнику о норми часова непосредног рада са ученицима наставника, стручних сарадника и васпитача у основној школи – члан 12. а такође и Правилнику о програму свих облика рада стручних сарадника, недвосмислено произилази да школа није у обавези да тражи било који облик сагласности родитеља/старатеља за непосредан рад психолога/педагога са ученицима, јер је то један од начина на који ови стручни сарадници извршавају своје послове и задатке утрђене законом и подзаконским актима.

Допис Министарства просвете, науке и технолошког развоја сви заинтересовани родитељи/старатељи могу погледати у просторијама школе.

saglasnost

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.