Професионална оријентација ученика осмог разреда

Започету професионалну оријентацију у току првог полугодишта, психолог школе је наставила последње недеље марта, са ученицима осмог разреда.

После првобитног сагледавања професионалних интересовања, ученици су били усмерени да се на време и подробно професионално информишу. Ово би значило да се информишу о средњим школама, образовним профилима, као и разликама међу њима, на шта су усмерени на часу професионалне оријентације.

Линкови средњих школа у Зрењанину:

Гимназија http://www.zrenjaninskagimnazija.edu.rs/
Хемијско прехрамбена и текстилна школа“Урош Предић“ http://www.hpts-urospredic.edu.rs
Електротехничка и грађевинска школа “Никола Тесла” http://www.teslazr.edu.rs
Медицинска школа http://www.medicinska-skola.edu.rs
Средња пољопривредна школа http://www.zrpoljoprivredna.edu.rs/
Музичка школа“Јосиф Маринковић“ http://www.josif.edu.rs/
Техничка школа http://www.tehnickazr.edu.rs/
Економска школа http://www.ekonomskazr.edu.rs/

Са друге стране, професионално информисање такође значи и „прикупљање података о себи, својим интересовањима, способностима, особинама личности…“ У оквиру ове врсте информисања, ученици су упућени на Водич за основце  (http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/), у којем могу урадити прелиминарну самопроцену, својих интересовања и способноси, у оквиру сваке области која их занима. Такође, у оквиру Водича могу добити и потребне информације о школама које размишљају да упишу….

Следећа фаза професионалног информисања, подразумеваће одговарање на питања из Анкета о професионалним интересовањима ученика, како би психолошко- педагошка служба добила правовремену информацију, да ли је некоме од ученика потребан додатни разговор и усмеравање.

Истраживање у оквиру овога часа, наравно, било је електронским путем, а палнирају се и посете средњим школама, предузећима… Сви родитељи, који желе да представе своја занимања на чос-евима су добродошли.

Психолог школе: Јована Милићев Радишић

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.