Острво Стромболи

Острво Стромболи

Географија је мој омиљени предмет јер се на часовима географије упознајемо са многим непознатим местима,  државама и обичајима различитих народа. Често путујем, али на свету има још толико много места која, чини ми се, никада нећу стићи да обиђем. Једна од мојих жеља је да посетим вулканско острво Стромболи.

Стромболи је вулканско острво у јужној Италији у Тиренском мору. Стромболи заједно са још седам острва чини Липарска острва, а у односу на Сицилију, Стромболи је најсеверније острво. Неколико стотина мештана живи у три села широм острва, окружени прелепом природом. Острво је настало вулканском активношћу и уздиже се 926 метара изнад мора. Најзанимљивије је то што је овај вулкан стално активан, на сваких 20-так минута долази до ерупције. Срећом,  јаке  ерупције се јављају врло ретко, а лава непрекидно лагано отиче у Тиренско море, тако да село и лука нису угрожени. Оваква вулканска активност је веома ретка, па се по овом месту и зове стромболијска активност. Кажу да је уз стручну пратњу прилично безбедно попети се на врх планине и одатле посматрати прави стромболијски ватромет. Статистика каже да се овде свакодневно попне око стотину људи.

Привреда овог острва се углавном своди на туризам. Због специфичне лепоте, многобројни туристи свакодневно посећују Стромболи, а надам се да ћу и ја једног дана уписати своје име у листу посетилаца овог острва.

                                                                                                                                                       Никола Ђордан VI 3

Овај унос је објављен под Актуелно. Забележите сталну везу.